Gå till innehåll Gå till footer
Startsida, Föräldrar med ASD

Om handboken

Det är fantastiskt med barn, men kan också vara jobbigt. Mindre sömn, fler tider att passa och ständigt behov av att planera om är bara några exempel. Hur krävande det är beror på hur man fungerar, men också på hur man mår och vad man har för livssituation.

För föräldrar med autism sätter familjelivet ofta tryck just på de förmågor som man har svårt med. Att exempelvis bli väckt på natten, tvingas göra bedömningar av vad som är lagom varma kläder, snabbt få ihop en måltid och förstå sociala budskap mellan raderna på lekplatsen kan skapa stor stress och vånda. Många föräldrar med autism har höga krav på sig själva och pressar sig hårt.

Idén med handboken är att föräldrar med autism snabbt och enkelt ska få information och råd. I texter, filmer och quiz finns fakta men också tips och råd om strategier. I avsnittet Föräldrar berättar delar föräldrar med sig av sina erfarenheter av föräldraskap med autism.

Ingen berättelse är den andra lik men nästan alla handlar om att föräldraskapet blir enklare och roligare när man själv mår bra. Handboken handlar därför inte så mycket om hur man ska vara mot barnen, utan om hur man kan få vardagen att fungera bättre och minska stressen.

ASD är en förkortning av autism spectrum disorder, autism. Det är ett samlingsnamn för diagnoser inom autismspektrumet.

Behandlarguiden

För yrkesverksamma som träffar föräldrar i sitt arbete finns en guide till handboken. Ladda ner Behandlarguiden här.

Vem står bakom webbplatsen?

Webbplatsen har tagits fram av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Projektet är finansierat via Post och telestyrelsens innovationstävling 2017. Innehållet är faktagranskat av specialister inom Habilitering & Hälsa, Region Stockholm år 2017.

Stort tack till de föräldrar som genom intervjuer och fokusgrupper varit med och utformat både innehåll och design!



Brister

Vi är medvetna om att pdf:er, bilder och pop-up-fönster inte är tillgängliga enligt gällande riktlinjer. Under 2025 kommer webbsidan att göras om


Kontakta oss om du upplever hinder

  • • E-post: habilitering.slso@regionstockholm.se

  • • Telefon: 08-123 351 50